Nieuws

Eerste ronde tafel over transparantie reclame in online video’s

Hoe zorg je er voor dat zo duidelijk mogelijk is of er sprake is van reclame in online video’s op platforms als YouTube? Dat was de vraag tijdens de eerste ronde tafelbijeenkomst die het Commissariaat voor de Media donderdag 22 juni organiseerde in Utrecht. Aan de bijeenkomst nam een groot aantal koepel- en brancheorganisaties deel die betrokken is bij onderwerpen als adverteren/reclame, opvoeding en media(wijsheid). Ook content creators, de bureaus die hen ondersteunen, wetenschappers en vertegenwoordigers van overheid en toezichthouders waren aanwezig.

Tijdens de bijeenkomst is geïnventariseerd welke activiteiten er door de verschillende organisaties al worden uitgevoerd om transparantie te bevorderen. Ook is gekeken naar wat we kunnen leren van andere initiatieven die zijn gebaseerd op zelfregulering, zoals de Kijkwijzer. Daarnaast is besproken welke acties nog nodig zijn richting ouders en kinderen, content creators, adverteerders en platformen zoals YouTube. En wie daar een rol bij spelen. De bijeenkomst verliep zeer constructief, er werden direct afspraken gemaakt voor meer onderlinge samenwerking tussen verschillende partijen. De ronde tafel krijgt na de zomer dan ook een vervolg.

Transparantie, ook online
Als toezichthouder zet het Commissariaat zich in voor maximale transparantie voor gebruikers van media. Reclame moet altijd als zodanig herkenbaar zijn. Op radio en TV. Maar ook online. Ook heeft het Commissariaat het beschermen van minderjarigen hoog in het vaandel. Kinderen en jongeren zijn extra kwetsbaar, want zij zijn over het algemeen makkelijker te beïnvloeden. En juist zij kijken steeds vaker naar online video’s. Dat doen ze meestal op tablets of smartphones waardoor ouders over het algemeen weinig zicht hebben op wat hun kinderen bekijken.

Samenwerking essentieel
Tegen sluikreclame op tv en radio treedt het Commissariaat al op, maar het heeft die bevoegdheid (nog) niet bij YouTubers en andere online content creators. Europese regels zijn in de maak, maar de mediatoezichthouder wil daar niet op wachten. Het Commissariaat wil de bewustwording nu al vergroten en zelfregulerende activiteiten bevorderen. Samenwerking tussen alle betrokken partijen – ieder vanuit een eigen verantwoording en gericht op de eigen achterban – is daarbij essentieel. Met het organiseren van de ronde tafel bijeenkomst is hieraan een stevige impuls gegeven.

Deel deze pagina

RSS E-mailalerts