Nieuws

Feest voor 25 jaar onafhankelijk mediatoezicht

Maandag vierde het Commissariaat voor de Media zijn 25-jarige bestaan met een jubileumcongres in ’t Spant! in Bussum. In een gevarieerd programma kwam vanuit diverse invalshoeken het maatschappelijk belang van media, en het onafhankelijke toezicht hierop, aan bod.

Constantijn - Congres 25jrConstantijn van Oranje-Nassau, kabinetschef van Neelie Kroes, schetste de ontwikkelingen in Europees mediabeleid. Daarnaast constateerde hij dat het Commissariaat in Europa een voorbeeldrol vervult als onafhankelijk toezichthouder.

Christopher Libertelli, hoofd Global Government Relations bij Netflix, sprak vervolgens over de mogelijkheden voor Netflix in Europa en specifiek ook in Nederland, waar ze ‘enkele honderdduizenden abonnees’ hebben. Hij gaf aan dat Netflix open staat voor Nederlandse producenten met een goed idee voor een lokale serie.

Dekker - Congres 25jrStaatssecretaris Sander Dekker maakte zich sterk voor de Hollandse, liberale manier van toezicht houden, die kansen biedt door een soepele omgang met gezag. Hij constateerde dat het Commissariaat voor de Media in de afgelopen 25 jaar een gezaghebbende positie in de mediawereld heeft bereikt. Hier is zijn volledige speech na te lezen.

 

Panel - Congres 25jrNa zijn speech ging Dekker in gesprek met Henk Hagoort (NPO), Coen Abbenhuis (directeur NCRV/KRO) en Annetje Ottow (hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en non-executive director van de Britse mededingings- en consumentenautoriteit CMA). Coen Abbenhuis vond het zeer positief dat het Commissariaat het gesprek aan gaat met de omroepen en hiermee probeert te voorkomen  dat boetes moeten worden uitgedeeld. Annetje Ottow benadrukte dat het voor een toezichthouder essentieel is voldoende middelen te houden om ook in operationele zin onafhankelijk te zijn. Henk Hagoort stelde  dat hij het Commissariaat waardeert als een toezichthouder die dichtbij staat, inhoudelijke kennis van het vak heeft en als sparring partner optreedt.

Eric Eljon (Commissaris CvdM) benadrukte dat het Commissariaat zoveel mogelijk de verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels bij de media-instellingen legt en illustreerde dat met het voorbeeld van Utopia, dat naast het dagelijks programma op SBS6 ook vier live streams omvat.

Roel Kooi (Vereniging van Onafhankelijke Televisieproducenten) is een voorstander van zelfregulering, maar stelde dat daarvoor een raamwerk en daarmee adequaat toezicht noodzakelijk is.

Wim Bekkers, directeur van het NICAM, riep bedrijven als Google en Facebook op een systeem zoals de Kijkwijzer in te voeren op social media en YouTube en verwees daarbij naar de game-industrie die het goede voorbeeld heeft gegeven door zelf het uniforme en internationale classificatiesysteem PEGI op te stellen.

Jan Buné (Commissaris CvdM) stelde dat er steeds meer aandacht is voor het afleggen van verantwoording in de publieke sector, en dat dit ook geldt voor zowel de landelijke instellingen als regionale en lokale media-instellingen. Hij sloot daarmee aan bij één van de kerntaken van het Commissariaat, namelijk het bijdragen aan het vertrouwen van de buitenwereld in het publieke bestel.

Annetje Ottow noemde een professionele en voldoende toegeruste toezichthouder de beste buffer tegen beïnvloeding en partijdigheid. Zij onderstreepte dat lean & mean niet de enige maatgever moet zijn voor toezicht. Ook pleit zij voor meer samenwerking tussen toezichthouders, internationaal en nationaal, bijvoorbeeld door markt- en mediatoezicht meer de handen ineen te laten slaan.

De Cock Buning - Congres 25jrMadeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat, sloot de middag af. Zij zei er trots op te zijn dat het Commissariaat voor de Media is uitgeroepen tot de meest onafhankelijke toezichthouder van Europa: “Dat zijn we geworden door flexibel te reageren op nieuwe ontwikkelingen, met oog voor bedreigingen, maar vooral voor kansen. De politiek bepaalt het beleid, maar wij zien toe op de manier waarop dat wordt uitgevoerd. Met gezag, en met gevoel voor verhoudingen. Precies als een goede scheidsrechter.

Hier is haar volledige speech na te lezen.

Deel deze pagina

RSS E-mailalerts