Nieuws

Raad van State bevestigt boetes TROS voor Sprookjesboomfeest

De Raad van State heeft op 9 juli 2014 bepaald dat het Commissariaat voor de Media de TROS twee boetes mocht opleggen voor de uitzending van het kinderprogramma Het Sprookjesboomfeest. De omroep heeft zich door het uitzenden van het kinderprogramma dienstbaar gemaakt aan de commerciële belangen van De Efteling. Bovendien heeft de TROS met het programma het reclameverbod overtreden.

Het voorkomen van commerciële beïnvloeding van kinderen bij de publieke omroep is een belangrijke taak van het Commissariaat voor de Media. De publieke omroep moet een veilige haven voor kinderen zijn. Deze uitspraak draagt daaraan bij door te bevestigen dat reclame in een kinderprogramma bij de publieke omroep niet is toegestaan. Daarvoor zijn de reclameblokken. Ook mag een omroep zich niet dienstbaar maken aan de commerciële belangen van een derde partij.
De Raad van State constateert gezien de samenhang tussen de beide overtredingen dat een boete van € 69.000,- gepast is.

Achtergrond
In Het Sprookjesboomfeest komen (beeld)merken, figuren, muziek en vormgeving voor die ook door De Efteling worden gebruikt in haar attractiepark. Door het uitzenden van het programma kort voorafgaand aan de opening van de nieuwe attractie ‘Sprookjesboom’ heeft de TROS overdadige exposure gegeven aan De Efteling in het algemeen en aan de nieuwe attractie in het bijzonder. Hierdoor worden kinderen commercieel beïnvloed en wordt de afname van de producten en diensten van de Efteling bevorderd.

Hier vindt u de integrale uitspraak van de Raad van State van 9 juli 2014

Deel deze pagina

RSS E-mailalerts