Nieuws

Voorzitter CvdM: “Onafhankelijkheid Europese media bedreigd door druk op toezichthouders”

De onafhankelijke positie van steeds meer mediatoezichthouders in Europa dreigt te worden uitgehold. Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat voor de Media en van de Europese groep van Mediatoezichthouders (ERGA), uit deze zorgen vandaag tijdens een openbare hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel.

Om de onafhankelijkheid van media te kunnen garanderen, moeten allereerst de toezichthouders in Europa onafhankelijk kunnen functioneren. “Recente ontwikkelingen in landen zoals Polen, Kroatië en Griekenland, en signalen die wij ontvangen van collega-toezichthouders in Cyprus, Bulgarije en Roemenië laten zien dat deze onafhankelijkheid geen vaststaand gegeven is.” De Europese conceptrichtlijn voor de Audiovisuele Mediadiensten die nu in de maak is, moet meer waarborgen bevatten om die onafhankelijkheid te garanderen.

Censuur en inperking van vrijheid
De Cock Buning: “De Europese media kunnen alleen goed functioneren, wanneer zij niet worden beïnvloed door commercie of door politiek of overheid. Een onafhankelijke toezichthouder kan hen tegen die invloeden beschermen. In de geschiedenis van Europa zijn zorgwekkende voorbeelden te vinden van de gevolgen van censuur en inperking van de vrijheid van media. In die gevallen bepaalt een kleine groep wat wij weten en mogen zeggen. Burgers worden dan niet meer volledig geïnformeerd.”

Zorgen over onafhankelijkheid
“Ik heb in ERGA-verband mijn zorgen geuit over de onafhankelijkheid van toezichthouders en media in Polen, Kroatië en Griekenland. In Griekenland kan de toezichthouder al bijna een jaar zijn werk niet meer doen, omdat om politieke redenen geen nieuwe bestuurders worden benoemd. In Kroatië is de voorzitter van de toezichthouder ontslag aangezegd, omdat zij een regeringsgezind tv-station had gesanctioneerd. Dit werd haar door de politiek persoonlijk aangerekend. En in Polen zijn begin dit jaar belangrijke bevoegdheden aan de toezichthouder ontnomen ten aanzien van de publieke omroep. We zien dergelijke situaties nu in steeds meer landen ontstaan. We hebben inmiddels ook signalen dat de onafhankelijkheid van onze collega-toezichthouders in Cyprus, Bulgarije en Roemenië onder druk staan.

Rechten gewaarborgd
“Mediatoezichthouders bewaken en beschermen de onafhankelijkheid en integriteit van de media. Zij zorgen ervoor dat de media-instellingen voldoen aan de regels, maar ook dat hun rechten worden gewaarborgd. Dat kan alleen als mediatoezichthouders onafhankelijk zijn en over voldoende middelen beschikken. Alleen dan kunnen zij onafhankelijk van de nationale en Europese overheid hun taken effectief vervullen.”

Speech by Prof. Dr. Madeleine de Cock,Public Hearing at the European Parliament in Brussels, 26 September 2016

Deel deze pagina

RSS E-mailalerts