Regionale omroep

Iedere provincie in Nederland heeft een eigen regionale omroep. Zuid-Holland is een uitzondering: die heeft er twee.

Verbonden met de regio

Regionale omroepen brengen inwoners op de hoogte van wat er gebeurt in de provincie waarin zij wonen. Het is daarom belangrijk dat ze voldoende programma’s maken die over de provincie gaan. In de Mediawet is hierom de ICE-norm opgenomen. Deze norm bepaalt dat minstens de helft van de programma’s een informatief, cultureel of educatief (ICE) karakter moet hebben, gericht op de eigen provincie.

In het register staat welke regionale omroepen actief zijn voor de provincies.

Rol van het Commissariaat

Het Commissariaat wijst voor iedere provincie een regionale omroep aan. Deze aanwijzing is vijf jaar geldig. Alle regionale omroepen die een vergunning hebben, staan onder ons toezicht. Dit betekent dat wij toezien of de omroepen zich aan de Mediawet houden. Hierin staan onder andere regels over reclame, programma-aanbod, samenwerkingen en de organisatiestructuur van een omroep. 

Het Commissariaat ziet toe op rechtmatige besteding van aan landelijke en regionale publieke media-instellingen toevertrouwde financiële middelen. Jaarlijks toetsen we of de verantwoording van de publieke media-instellingen voldoet aan de wet- en regelgeving.

Voorwaarden voor regionale omroepen

Om een aanwijzing als regionale omroep te krijgen, moet een media-instelling op grond van de Mediawet 2008 aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • De aanvrager moet een rechtspersoon zijn met volledige rechtsbevoegdheid.
  • De aanvrager moet zich volgens de statuten uitsluitend of hoofdzakelijk ten doel stellen op regionaal niveau de publieke mediaopdracht uit te voeren.
  • De omroep heeft een mediaraad die het media-aanbodbeleid bepaalt. Deze raad moet een afspiegeling zijn van de inwoners van de regio.

Aanwijzingsprocedure

Elke vijf jaar wordt door het Commissariaat voor iedere provincie een nieuwe aanwijzingsprocedure opengesteld en kunnen bij het Commissariaat aanvragen worden ingediend om als regionale omroep te worden aangewezen voor de volgende periode van vijf jaar.

In 2021 heeft de wetgever alle aanwijzingen van regionale omroepen verlengd tot 31 december 2025, zodat de aanwijzingen dezelfde ingangsdatum hebben als de concessie van de RPO. Dit betekent dat op dit moment geen aanwijzingsprocedures openstaan. Deze procedures worden eind 2024 opengesteld. De openstelling van de aanwijzingsprocedure wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op onze website, waarbij ook de termijn voor het indienen van aanvragen bekendgemaakt wordt.

Rechten en plichten regionale omroepen

Voor de aangewezen omroepen geldt onder andere het volgende:

  • Minstens de helft van het aanbod heeft een informatief, cultureel of educatief karakter moet hebben, gericht op de eigen provincie (ICE-norm).
  • Het aanbod wordt verspreid via de kabel, ether, satelliet of internet.
  • Redacties zijn onafhankelijk van commerciële- en overheidsinvloeden.
  • Jaarlijks stuurt de omroep de jaarrekening naar het Commissariaat.
  • In aanvulling op de jaarrekening vult de omroep de modellen in uit het Financieel handboek voor de regionale publieke media-instellingen en de RPO (februari 2021).

Daarnaast gelden ook alle andere regels uit de Mediawet, bijvoorbeeld over reclamezendtijd, sponsoring en vermijdbare uitingen.

Samenwerking tussen regionale en lokale omroep

In veel regio’s werken regionale omroepen samen met lokale omroepen. Dit is toegestaan en in de Mediawet staan hierover een aantal regels. Deze regels staan in een helder overzicht op de pagina Overkoepelende regelgeving.