Overslaan en naar de inhoud gaan
Achtergrond afbeelding LED scherm

Het Commissariaat voor de Media werkt samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan een nieuwe toezichtskostenregeling.

Voor een zorgvuldige voorbereiding van deze nieuwe regeling wil het Commissariaat een goed beeld krijgen van de relevante omzet van commerciële media-instellingen en commerciële mediadiensten op aanvraag. Daarom vraagt het Commissariaat deze media-instellingen hun relevante omzet door te geven. Bij dit onderzoek ondersteunt PwC Advisory het Commissariaat.

Huidige toezichtskostenregeling

De huidige toezichtskostenregeling is verouderd. De regeling gaat onder meer uit van het aantal huishoudens dat een televisie- of radio-omroepdienst technisch kan ontvangen en het aantal uitzenduren. Door technologische ontwikkelingen in de afgelopen jaren zijn deze criteria niet meer representatief voor het daadwerkelijk bereik van een commerciële media-instelling. Daarnaast betalen commerciële mediadiensten op aanvraag om gedateerde redenen een bedrag van slechts € 225,- per jaar.

Nieuwe toezichtskostenregeling

Het Commissariaat en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vinden het van belang dat de nieuwe toezichtskostenregeling aansluit bij de huidige mediasector. Bij het vaststellen van toezichtskosten moet beter worden aangesloten bij de omvang, impact en draagkracht van commerciële media-instellingen en commerciële mediadiensten op aanvraag.

Om dit doel te bereiken gaat de nieuwe toezichtskostenregeling uit van de relevante omzet van een commerciële media-instelling of commerciële mediadienst op aanvraag. De relevante omzet geeft een goed beeld van de omvang van een media-instelling, het aantal afnemers (kijkers), de populariteit en daarmee de maatschappelijke impact van deze media-instelling.

Persoonsgegevens en omzetgegevens

Het Commissariaat en PwC gaan vertrouwelijk om met de verstrekte persoons- en omzetgegevens. Deze gegevens worden alleen voor de voorbereiding van de nieuwe toezichtskostenregeling gebruikt en niet voor andere doeleinden.

Meer informatie nieuwe toezichtskostenregeling

Het Commissariaat en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap informeren commerciële media-instellingen en commerciële mediadiensten op aanvraag zo spoedig mogelijk over de verdere planning van de nieuwe toezichtskostenregeling.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.