Overslaan en naar de inhoud gaan
Achtergrond afbeelding LED scherm

Reclame is overal om ons heen. Niet alleen op TV en radio, maar ook op Social Media. Volwassenen weten vaak goed wanneer reclame in beeld is, maar kinderen vinden het lastiger om reclame te herkennen en kunnen snel beïnvloed worden.

Nu steeds meer kinderen vooral via internet naar filmpjes kijken, wil het Commissariaat voor de Media meer weten over de invloed van reclame op kinderen in YouTube video’s.

 
Uit onderzoek dat het Commissariaat voor de Media heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit blijkt dat vooral jongere kinderen het lastig vinden om te herkennen of een video reclame bevat. Naarmate de kinderen ouder worden vinden ze het belangrijk dat YouTubers open en eerlijk zijn over reclame in hun video’s. Een gesproken vermelding aan het begin van de video heeft voor de meeste kinderen de voorkeur. Het Commissariaat voor de Media blijft in gesprek met YouTubers en stakeholders over een goede herkenbaarheid van reclame. Sinds eind 2017 past een aantal invloedrijke YouTubers de Social Code toe.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.