28 februari 2024

Probleemgericht, risicogestuurd, pro-actief en systeemgericht toezicht

Het medialandschap waarop het Commissariaat voor de Media toezicht houdt, is het laatste decennium sterk veranderd. Er komen steeds meer (soorten) spelers die verschillende soorten media aanbieden. Ook het aantal aandachtsgebieden is gegroeid en bovenal complexer geworden. Dit vraagt om keuzes om de beschikbare toezichtcapaciteit zo efficiënt en effectief mogelijk in te kunnen zetten. Daarom kiezen wij voor een probleemgerichte, risicogestuurde, pro-actieve en systeemgerichte toezichtaanpak. Daarmee geven wij prioriteit aan signalen en situaties die het grootste risico met zich brengen voor de doelen die de Mediawet tracht te beschermen. In de onlangs vastgestelde toezichtaanpak van het Commissariaat voor de Media staat beschreven wat deze werkwijze inhoudt: CvdM Toezichtaanpak 2024.

Voor een goed werkende democratie is het van groot belang dat burgers zich breed en met onafhankelijke, betrouwbare informatie een vrije mening kunnen vormen. Iedereen in de mediasector heeft de verantwoordelijkheid hieraan bij te dragen, van de publieke en commerciële omroepen tot streamingsdiensten, uploaders (vloggers), platforms en boekenverkopers. Het Commissariaat voor de Media is er om te bewaken en te stimuleren dat het media-aanbod onafhankelijk, toegankelijk, pluriform en veilig is.

Als toezichthouder adresseren wij die situaties die het grootste risico met zich brengen en richten ons op de schadelijkheid ervan, en niet alleen op de regel van wat wel of niet is toegestaan. Dat kan ook gaan over onderwerpen waarop de wet nog geen antwoord heeft, maar waar al wel problemen ontstaan. In ons toezicht steunen wij op de eigen verantwoordelijkheid van de sector en op de interne beheersingssystemen van de media-instellingen. Wij gaan daarbij waar mogelijk preventief te werk en beperken ons niet tot toezicht achteraf.

De toezichtaanpak is onderdeel van de toolkit van het Commissariaat. Het beschrijft het doel van het toezicht, het speelveld waarin het Commissariaat opereert en de toezichtvisie die daarbij leidend is. Natuurlijk verandert de mediasector voortdurend en beweegt het Commissariaat mee met deze ontwikkelingen. Daarom zal deze aanpak en daarmee dit document in de loop van de tijd ook weer worden herzien en aangepast om relevant te blijven in een dynamische omgeving.