8 januari 2024

Sanctiebeschikking kansspelreclame ESPN

Op de programmakanalen van ESPN zijn in de periode 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 zes reclameboodschappen voor kansspelen uitgezonden op een verboden tijdstip. Het Commissariaat voor de Media heeft ESPN daarom een boete van € 12.500 opgelegd vanwege het overtreden van de regelgeving voor kansspelreclame. Het Commissariaat hecht grote waarde aan de naleving van deze regelgeving, omdat deze dient ter bescherming van minderjarigen. Het zien van reclameboodschappen voor kansspelen kan bij minderjarigen leiden tot een positieve houding tegenover deze producten en diensten. Hierdoor kunnen jongeren eerder beginnen aan kansspelen, en daaraan mogelijk verslaafd raken.

Het Commissariaat voor de Media houdt doorlopend toezicht op de naleving van de regelgeving voor reclame voor kansspelen. Deze regelgeving is vastgelegd in de Mediawet 2008. Kansspelreclames voor online kansspelen op afstand mogen niet worden uitgezonden tussen 06.00 en 21.00 uur. Voor reclameboodschappen voor overige kansspelen (zoals loterijen) geldt dat deze niet mogen worden uitgezonden tussen 06.00 en 19.00 uur. In de periode 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 is onderzocht of op de televisieprogrammakanalen van de aanbieders die onder Nederlandse jurisdictie vallen (zowel publieke als commerciële media-instellingen) reclameboodschappen voor kansspelen zijn uitgezonden tussen 06.00 en 19.00 uur, dan wel 06.00 en 21.00 uur.

Het Commissariaat constateerde dat ESPN twee reclameboodschappen voor kansspelen op afstand en vier reclameboodschappen voor overige kansspelen had uitgezonden op verboden tijdstippen. In een eerder onderzoek in 2021 was eenzelfde overtreding ook al aan de orde, waarvoor ESPN toen een waarschuwing heeft gekregen. Het Commissariaat voor de Media heeft het geven van deze eerdere waarschuwing ook meegewogen bij de beslissing om nu een boete op te leggen.

Sinds het Commissariaat is gestart met het doorlopend toezicht op de naleving van de regelgeving voor kansspelen, zien we overigens dat het overgrote deel van de aanbieders zich houdt aan de regelgeving.

De sanctiebeschikking is hier te vinden:

Sanctiebeschikking kansspelreclame ESPN