Overslaan en naar de inhoud gaan
Achtergrond afbeelding LED scherm

Het Commissariaat is de onafhankelijke toezichthouder op audiovisuele media en adviseert de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Het Commissariaat houdt toezicht op de naleving van de Mediawet, de Mediawet BES (van toepassing op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en de Wet op de vaste boekenprijs.

Het toezicht op de naleving van de Mediawet betreft in Nederland gevestigde publieke en commerciële audiovisuele media. Het toezicht op de Wet op de vaste boekenprijs betreft in Nederland uitgegeven Nederlands- of Friestalige boekuitgaven. Daarnaast volgt het Commissariaat de ontwikkelingen in het medialandschap nauwlettend en brengt diverse onderzoeksrapporten uit, waaronder de Mediamonitor.

Onze missie

Het Commissariaat stimuleert en bewaakt dat het media-aanbod onafhankelijk, toegankelijk, pluriform en veilig is en dat verschillende beelden en geluiden vertegenwoordigd zijn, zodat iedereen zich een vrije mening kan vormen.

Onze visie

Kijk verder! is onze visie, de kern van ons werk als toezichthouder en een oproep aan iedereen in de samenleving.

Wij vinden het belangrijk dat burgers zich breed en met onafhankelijke, betrouwbare informatie een vrije mening kunnen blijven vormen in een veranderend medialandschap. Daarom stimuleren wij iedereen om verder te kijken, om ‘mediawijzer’ te worden.

En daarom kijken wij ook zelf verder: zo onderzoeken we de gevolgen van internationalisering, digitalisering en technologie voor het ‘traditionele’ mediagebruik en zorgen wij ervoor door het toezien op de naleving van de Wet op de vaste boekenprijs dat ook het aanbod aan boeken divers en breed verkrijgbaar blijft. Wij kijken verder naar de explosieve groei van content en wat het veranderend medialandschap betekent voor een zo eerlijk mogelijk speelveld. En wij kijken daarbij verder dan onze muren en werken actief samen, in binnen- en buitenland.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.