Toegankelijkheidseisen voor e-boeken
Vanaf 28 juni 2025 gelden regels voor de toegankelijkheid van e-boeken. Deze regels komen uit de Toegankelijkheidsrichtlijn (European Accessibility Act). Het Commissariaat voor de Media heeft geregeld de vraag gekregen vanuit de boekenbranche aan welke WCAG-versie (richtlijn voor digitale toegankelijkheid) de e-boeken moeten voldoen. Op deze pagina geven we uitleg hierover.
Het Commissariaat verwacht dat e-boeken vanaf 28 juni 2025 in principe voldoen aan de toegankelijkheidseisen volgens WCAG 2.1, niveau AA. Dat is de versie waar de norm voor digitale toegankelijkheid (EN 301 549) momenteel naar verwijst. Daarbij merken we op dat het proces om de toegankelijkheidsnorm aan te passen van WCAG versie 2.1 naar versie 2.2 inmiddels is gestart. Naar verwachting is dit proces in 2025 afgerond. Zodra dit proces is afgerond, verwacht het Commissariaat dat nieuwe e-boeken in ieder geval voldoen aan WCAG 2.2. Het Commissariaat adviseert de branche om bij het toegankelijk maken van hun e-boeken direct al uit te gaan van WCAG 2.2. Des te meer omdat de verschillen tussen versie 2.1 en versie 2.2 voor e-boeken marginaal zijn.
Uitgevers moeten bestaande en nieuwe e-boeken toegankelijk maken voor mensen met een beperking, tenzij dat redelijkerwijs niet mogelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan categorieën e-boeken die vanwege hun aard moeilijk toegankelijk te maken zijn, zoals e-boeken met heel veel afbeeldingen, grafieken of foto’s. Of denk aan bestaande e-boeken waarvan de verkoop inmiddels zo laag is geworden dat de kosten van het toegankelijk maken niet opwegen tegen de nog te verwachten opbrengsten.
Balans tussen belangen
In de praktijk is niet altijd duidelijk wat de WCAG-normen precies vragen van de dienstverlener. Ook is het in sommige gevallen nog niet goed mogelijk om aan de normen te voldoen. Het Commissariaat verwacht dat dienstverleners bij hun keuzes zoveel mogelijk rekening houden met toegankelijkheid. Als zij van een norm afwijken, moeten zij dat in principe kunnen uitleggen.
Het Commissariaat heeft de afgelopen periode met verschillende partijen uit de boekenbranche gesprekken gevoerd. Hieruit blijkt dat de zorg leeft dat bepaalde e-boeken van de markt gehaald gaan worden, omdat deze moeilijk toegankelijk gemaakt kunnen worden. Het is onwenselijk dat e-boeken zullen verdwijnen door de nieuwe wet- en regelgeving en daarom zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de uitgeversbranche, belangenorganisaties en andere relevante stakeholders. Het doel is om afspraken te maken over wat redelijkerwijs wel en niet toegankelijk gemaakt kan worden. Belangrijk hierbij is dat we een goede balans vinden tussen de belangen van de mensen met een beperking, de belangen van de uitgeversbranche en de belangen van de maatschappij als geheel. Zodra hierover meer bekend is, informeren we hierover via deze website.
Ook vinden er gesprekken plaats met de boekenbranche over de zogenoemde ‘metadata’. Het is belangrijk dat mensen bij het kopen van een e-boek duidelijke informatie krijgen over of – en hoe goed – een e-boek toegankelijk is. Ook hierover geven we meer informatie zodra er meer bekend is.